kalogiros logo

Λάμπρος Α. Καλόγηρος

Αλλεργιολόγος

Αλλεργική ρινίτιδα

21/03/2017
Lampros A. Kalogiros

Τι είναι η αλλεργική ρινίτιδα?

Η αλλεργική ρινίτιδα αφορά την αλλεργική φλεγμονή του βλενογόννου της μύτης, η οποία προκαλείται και συντηρείται με την επαφή αυτού με τα υπεύθυνα αλλεργιογόνα (πχ ακάρεα της οικιακής σκόνης, γύρεις φυτών κ.α.).

Αποτέλεσμα της φλεγμονής αυτής αποτελούν η ρινική συμφόρηση (μπούκωμα) η ρινική καταροή, οι πταρμοί (φταρνίσματα), ο κνησμός (φαγούρα) της μύτης και της υπερώας, αλλά και βήχας που επιμένει.

Δεν είχα ποτέ μου αλλεργία. Μπορεί να εκδήλωσα τώρα?

Η αλλεργική ρινίτιδα μπορεί να εκδηλωθεί οποτεδήποτε, από την παιδική ηλικία μέχρι και την ενήλικο ζωή. Αποτελεί ένα από τα συνηθέστερα αλλεργικά νοσήματα, τόσο στα παιδιά, όσο και τους ενήλικες. Υπολογίζεται, δε, πως αφορά περίπου το 10-30% των ενηλίκων και μέχρι το 40% των παιδιών στο γενικό πληθυσμό.

Η συχνότητά της συχνά υποεκτιμάται, μιας και είναι σύνηθες οι ασθενείς σταδιακά να συνηθίζουν στην ύπαρξη των συμπτωμάτων ή και να τα αντιλαμβάνονται ως ένα κοινό κρυολόγημα. Αν και κάποιες φορές προσομοιάζουν τα συμπτώματα του κοινού κρυολογήματος, η αρκετά μεγαλύτερη διάρκειά τους θα πρέπει να μας προβληματίσει. Συμπτώματα ρινίτιδας που επιμένουν συνηθέστερα οφείλονται σε αλλεργία, αλλά δυνητικά μπορεί να εμφανίζονται και στα πλαίσια άλλων υποκείμενων νοσημάτων, μετά από υπερβολική χρήση κάποιων φαρμάκων, αλλά και λόγω άλλων παραγόντων.

Που οφείλεται? Μπορώ να βρω σε τι είμαι αλλεργική/ός?

Οι παράγοντες στους οποίους αντιδρά ο ρινικός βλεννογόνος ονομάζονται αλλεργιογόνα. Τα αλλεργιογόνα είναι ουσίες οι οποίες στους περισσότερους ανθρώπους δεν προκαλούν ενοχλήματα, αλλά οι αλλεργικοί σε αυτά ασθενείς τα αναγνωρίζουν ως δυνητικά επιβλαβή. Έτσι, το ανοσοποιητικό τους σύστημα να αντιδρά, με τελικό αποτέλεσμα την έκλυση και συντήρηση των συμπτωμάτων της ρινίτιδας.

Συχνότερα αλλεργιογόνα στη χώρα μας αποτελούν τα ακάρεα της οικιακής σκόνης, επιθήλια ζώων (όπως ο σκύλος και η γάτα), σπόρια μυκήτων (όπως η αλτερνάρια και το κλαδοσπόριο) αλλά και γύρεις διαφόρων φυτών (όπως τα αγρωστώδη, η παριετάρια, η ελιά, το κυπαρίσσι κ.α.).

Για να εντοπίσουμε τα υπεύθυνα αλλεργιογόνα, πραγματοποιούμε έλεγχο των ευαισθητοποιήσεων. Ο έλεγχος γίνεται με τεστ στο δέρμα (επιδερμιδικές διά νυγμού δοκιμασίες), όπως και στο αίμα (προσδιορισμός ειδικών ανοσοσφαιρινών ορού). Οι δοκιμασίες αυτές συνήθως είναι αρκετές για να καθορίσουμε τα κλινικά υπεύθυνα αλλεργιογόνα, αν και σε κάποιες περιπτώσεις θα χρειαστούν ειδικές δοκιμασίες πρόκλησης.

Μπορεί να θεραπευθεί?

Η θεραπευτική προσέγγιση στην αλλεργική ρινίτιδα περιλαμβάνει 3 βασικούς άξονες. Αρχικά γίνεται ο προσδιορισμός των υπεύθυνων για τα συμπτώματα αλλεργιογόνων. Με βάση αυτά, εξετάζεται εάν υπάρχει η δυνατότητα να αποφευχθεί το αλλεργιογόνο  αποτελεσματικά. Εάν κάτι τέτοιο είναι δυνατόν, τότε δίνονται οδηγίες αποφυγής και παράλληλα μη ειδική αγωγή για τον περιορισμό των συμπτωμάτων. Ο σωστός τρόπος λήψης της συμπτωματικής αγωγής -ιδιαιτέρως των ρινικών σπρέι είναι ιδιαίτερα σημαντικός.

Σε περιπτώσεις που το παραπάνω είναι αδύνατο, εξετάζεται η δυνατότητα να υποβληθεί ο ασθενής σε  ειδική ανοσοθεραπεία. Με την ανοσοθεραπεία, στοχεύουμε στο να θεραπεύσουμε την αλλεργία προκαλώντας την ανοχή στο αλλεργιογόνου. Η ειδική ανοσοθεραπεία αποτελεί πρακτικά τη μοναδική θεραπευτική παρέμβαση στην αλλεργική ρινίτιδα. Επιτυγχάνει περιορισμό των συμπτωμάτων, αλλά και ελάττωση των νέων ευαισθητοποιήσεων,  όπως και της πιθανότητας εμφάνισης άσθματος.

Είναι, λοιπόν, κομβική η διεξοδική προσέγγιση στην αναγνώριση των κλινικά σημαντικών αλλεργιογόνων (δεν ισοδυναμεί κάθε θετική δοκιμασία με κλινική αλλεργία). Παράλληλα, είναι ιδιαίτερα σημαντική η συστηματική παρακολούθηση στη διάρκεια της θεραπείας.

Ίσως σας ενδιαφέρουν

Περισσότερα Άρθρα

Επικοινωνήστε μαζί μας

Προγραμματίστε την επίσκεψη σας στο Ιατρείο
Στείλτε το μήνυμα σας
Επικοινωνία
Copyright 2017 - 2020 Lampros A. Kalogiros
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram