Kalogiros Logo

Λάμπρος Α. Καλόγηρος

Αλλεργιολόγος

Αλλεργία σε γάτα και σκύλο: θεραπεία

21/10/2018
Lampros A. Kalogiros

Πώς μπορώ να μάθω εάν είμαι αλλεργική/ός στο κατοικίδιό μου; 

Η αλλεργία σε γάτα ή/και σκύλο είναι αρκετά κοινή και για τη σωστή διάγνωση της, ένα αντίστοιχο ιστορικό είναι απαραίτητο. Στη συνέχεια, γίνεται ο προσδιορισμός των ευαισθητοποιήσεων, μαζί με τα υπόλοιπα αλλεργιογόνα του αναπνευστικού. Ο προσδιορισμός αυτός γίνεται με συνεκτίμηση των αποτελεσμάτων από:

  • τις δερματικές δοκιμασίες σε εκχυλίσματα αεροαλλεργιογόνων
  • τον προσδιορισμό στο αίμα ειδικών αντισωμάτων (ανοσοσφαιρίνη Ε, IgE) έναντι των αεροαλλεργιογόνων

Τα αποτελέσματα του παραπάνω ελέγχου θα πρέπει να συνεκτιμηθούν με το ιστορικό των συμπτωμάτων του ασθενούς. Όπως και στα υπόλοιπα αλλεργιογόνα των παθήσεων του αναπνευστικού, ένα θετικό αποτέλεσμα δεν σημαίνει απαραίτητα κλινική αλλεργία.

Μια ιδιαιτερότητα εμφανίζεται σε κάποιους ασθενείς που εκδηλώνουν συμπτώματα μόνο σε αρσενικούς σκύλους. Στις περιπτώσεις αυτές, η αλλεργία οφείλεται σε ένα προστατικό αντιγόνο του σκύλου, που υπάρχει στα ούρα και ονομάζεται προστατική καλλικρεΐνη. H διάγνωση απαιτεί περισότερο εξειδικευμένο έλεγχο, και γίνεται με τον προσδιορισμό στο αίμα ειδικών ανασυνδυασμένων αλλεργιογόνων. Μάλιστα, καθώς η προστατική καλλικρεΐνη δεν υπάρχει στα διαθέσιμα εκχυλίσματα για δερματικές δοκιμασίες, αυτές θα είναι αρνητικές.

Είμαι αλλεργική/ός στο κατοικίδιό μου, αλλά δεν θέλω να το αποχωριστώ. Τι μπορώ να κάνω;

Στις περιπτώσεις που κάποιος με αλλεργία σε γάτα ή σκύλο δεν θέλει να αποχωριστεί το κατοικίδιό του,  μπορεί αρχικά να προσπαθήσει να ελαττώσει την έκθεση σε αυτό. Μέτρα περιορισμού της έκθεσης σε αλλεργιογόνα κατοικιδίων είναι:

  • η αυστηρή απομάκρυνση του ζώου από την κρεβατοκάμαρα, όπου κανείς περνά σχεδόν το ⅓ της ημέρας του.
  • η χρήση HEPA φίλτρων για τον καθαρισμό του σπιτιού, αλλά και στον κλιματισμό, εάν αυτό είναι δυνατόν. Παράλληλα, κατά τον καθαρισμό του σπιτού η χρήση μάσκας μπορεί να βοηθήσει.
  • η ελάττωση της επαφής με το πρόσωπο και το άμεσο πλύσιμο των χεριών μετά το χαϊδεμα του κατοικιδίου. Τα ρούχα θα πρέπει επίσης να πλένονται, μετά από παρατεταμένη επαφή με το ζώο.
  • η απομάκρυνση τυχόν επίπλων, άλλων επιφανειών που μπορεί να συσσωρεύονται αλλεργιογόνα. Επίσης, τα χαλιά θα πρέπει να πλένονται τακτικά και καλύτερα θα είναι να μην καλύπτουν όλο το πάτωμα. Ιδανικά οι επιφάνειες πρέπει να είναι αφιλόξενες για τα αλλεργιογόνα και όσο περισσότερο καθαρές γίνεται.
  • το εβδομαδιαίο πλύσιμο του ζώου, προτιμητέα από κάποιο άλλο μέλος της οικογένειας.

Συμπτωματική αγωγή και ειδική ανοσοθεραπεία σε αλλεργιογόνα σκύλου ή/και γάτας

Τα παραπάνω μέτρα ελαττώνουν τα επίπεδα των αλλεργιογόνων του κατοικίδιου, αλλά αυτό δεν συνεπάγεται απαραίτητα και την αποδρομή των αλλεργικών συμπτωμάτων. Σε αρκετούς ασθενείς με αλλεργία σε γάτα ή σκύλο, παρά τη σχολαστική αποφυγή του αλλεργιογόνου τα συμπτώματα θα επιμείνουν. Στις περιπτώσεις αυτές, όπως και σε ανθρώπους με επαγγελματική έκθεση σε κατοικίδια (π.χ. κτηνίατροι) η φαρμακευτική αγωγή είναι απαραίτητη.

Η αντιμετώπιση της αλλεργίας σε κατοικίδια ζώα δεν διαφέρει από αυτή των αλλεργιών του αναπνευστικού που οφείλονται σε άλλα αλλεργιογόνα. Οι βασικοί άξονες είναι:

  • η συμπτωματική αντιμετώπιση με τη χρήση, είτε από του στόματος (όπως αντιισταμινικά), είτε τοπικής αγωγής (ρινικά σπρέϋ, κολλύρια, εισπνεόμενα). Η συμπτωματική αγωγή καθορίζεται ανά περίπτωση, ανάλογα με τα συμπτώματα του κάθε ασθενούς. Στόχος της είναι να περιορίσει τις εκδηλώσεις της αλλεργικής φλεγμονής, χωρίς όμως να θεραπεύει την αλλεργία καθεαυτή.
  • η ειδική ανοσοθεραπεία, είτε με τη μορφή υποδόριων ενέσεων που γίνινται μηνιαία, είτε ως υπογλώσσια θεραπεία καθημερινά. Η ειδική ανοσοθεραπεία καθορίζεται αναλόγως των αλλεργιογόνων στα οποία είναι ευαίσθητος ο κάθε ασθενής και στοχεύει στην θεραπεία της αλλεργίας. Αυτό επιτυγχάνεται με την προοδευτική επίτευξη ανοχής, την κατάσταση -δηλαδή- όπου το ανοσοποιητικό σύστημα του ανθρώπου παύει να αντιδρά στα αλλεργιογόνα του ζώου στα οποία ήταν αλλεργικός.
Ίσως σας ενδιαφέρουν

Περισσότερα Άρθρα

Επικοινωνήστε μαζί μας

Προγραμματίστε την επίσκεψη σας στο Ιατρείο
Στείλτε το μήνυμα σας
Επικοινωνία
Copyright 2017 - 2020 Lampros A. Kalogiros
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram