Kalogiros Logo

Λάμπρος Α. Καλόγηρος

Αλλεργιολόγος

Θεραπεία αλλεργίας σε ακάρεα 

10/08/2017
Lampros A. Kalogiros

Πως μπορώ να περιορίσω την έκθεση σε ακάρεα;

  • Απομακρύνετε υφασμάτινα έπιπλα και αντικαταστήστε τα με άλλα που έχουν επιφάνειες “αφιλόξενες” για ανάπτυξη ακάρεων και είναι ευκολότερο να καθαριστούν. Χαλιά με παχύ πέλος ή χαλιά που καλύπτουν το δωμάτιο από την μία άκρη στην άλλη θα πρέπει να αποφεύγονται. Προτιμήστε μικρότερα χαλιά και -εάν είναι δυνατόν- πλύνετέ τα συχνά με ζεστό νερό ή με ξηρό καθάρισμα.
  • Χρησιμοποιήστε ειδικά καλύμματα στο στρώμα, στα μαξιλάρια και τα κλινοσκεπάσματα. Τα καλύμματα αυτά είναι φτιαγμένα από υλικό με πόρους μικροσκοπικούς, αδιαπέραστους από ακάρεα. Καλύμματα από πλαστικό ή βινύλιο μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν, αν και αρκετοί ασθενείς τα βρίσκουν μη αναπαυτικά. Η χρήση “μη-αλλεργιογονικών” μαξιλαριών, συνήθως δεν επαρκεί, καθώς ο όρος αυτός αναφέρεται στα συνθετικά υλικά, από τα οποία κατασκευάζονται.
  • Ο περιορισμός της υγρασίας εντός του σπιτιού (π.χ. με αφυγραντήρα) ελαττώνει, αλλά επίσης όχι σημαντικά τον αριθμό των ακάρεων. Η βασική αιτία είναι πως τα ακάρεα αρκούνται στην υγρασία που κατακρατούν τα υφάσματα, και παραμείνουν εκεί.
  • Ο συχνός καθαρισμός του σπιτιού συμβάλλει, παράλληλα, στην ελάττωση των ακάρεων. Κυρίως μέσω περιορισμού της σκόνης, όπως και των επιθηλίων ανθρώπων ή κατοικιδίων. Ο καθαρισμός προτιμητέα θα πρέπει να γίνεται με τη χρησιμοποίηση φίλτρων HEPA (High Efficiency Particulate Arrestor), τα οποία παγιδεύουν μικρότερα σωματίδια αποτελεσματικότερα. Ο καθημερινός καθαρισμός του κρεβατιού, του στρώματος και των χαλιών φαίνεται να βοηθά. Ιδανικά, τα παραπάνω μέτρα, όπως ο καθαρισμός, δεν θα πρέπει να εφαρμόζονται από τον ασθενή με αλλεργία στα ακάρεα, αλλά από άλλα μέλη της οικογένειας. Καλό θα είναι ο αερισμός των δωματίων να είναι επαρκής, και οι αλλεργικοί στα ακάρεα ασθενείς να βρίσκονται εκτός σπιτιού.
  • Προτιμήστε τη χρησιμοποίηση φίλτρων αέρα HEPA στον κλιματισμό. Έτσι, μπορεί επίσης να περιοριστεί ένα μικρό ποσοστό αλλεργιογόνων ακάρεων, τα οποία αιωρούνται στο δωμάτιο.
  • Η χρήση ακαρεοκτόνων δεν έχει μελετηθεί εκτεταμένα, με τα δεδομένα να μην επαρκουν για ασφαλή συμπεράσματα.

Υπάρχει θεραπεία για την αλλεργία στα ακάρεα;

Τα μέτρα ελάττωσης της έκθεσης σε ακάρεα της οικιακής σκόνης που αναφέρθηκαν, αρκετά συχνά βοηθούν τους αλλεργικούς σε αυτά ασθενείς. Σε πολλές, όμως περιπτώσεις, τα συμπτώματα είναι δυνατόν να επιμένουν, παρά τη σχολαστική τήρηση των παραπάνω. Στους ασθενείς αυτούς, η φαρμακευτική αντιμετώπιση της αλλεργίας τους αποτελεί την ενδεδειγμένη επιλογή. Εστιάζεται σε δύο βασικούς άξονες:

  • τη φαρμακευτική θεραπεία για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων που η αλλεργία προκαλεί (συμπτωματική αγωγή)
  • την θεραπεία της αλλεργίας καθεαυτής, με στόχο την προοδευτική επίτευξη ανοχής (αιτιολογική αντιμετώπιση)

Α. Συμπτωματική αγωγή

Η συμπττωματική αγωγή στην αλλεργία αναπνευστικού είναι αντίστοιχη για όλα τα είδη αερο-αλλεργιογόνων, μεταξύ αυτών και των ακάρεων. Ο στόχος της αγωγής είναι η χορήγηση φαρμάκων, προκειμένου να περιορισθούν τα συμπτώματα της αλλεργικής νόσου (ρινίτιδας, επιπεφυκίτιδας, άσθματος). Τα φάρμακα αυτά μπορούν να χρησιμοποιηθούν είτε :

  • τοπικά (εισπνεόμενα, ρινικά σπρέι, κολλύρια), είτε
  • από του στόματος (όπως τα αντιισταμινικά), αναλόγως της συμπτωματολογίας

Συνήθως λαμβάνεται λίγο πριν την έναρξη της εποχής, όπως και κατά τη διάρκεια των συμπτωμάτων. Οι ασθενείς με αλλεργία σε ολοετή αλλεργιογόνα -όπως τα ακάρεα- μπορεί να έχουν ανάγκη αγωγής για τη μεγαλύτερη διάρκεια του χρόνου. Η συμπτωματική αγωγή, όπως δηλώνει και το όνομά της, στοχεύει στον περιορισμό των συμπτωμάτων, χωρίς να επιδρά στην πορεία της αλλεργικής νόσου. Η σωστή εκπαίδευση στον τρόπο χρήσης της συμπτωματικής αγωγής είναι ιδιαίτερα σημαντική, για να πετύχει κανείς τη βέλτιστη αποτελεσματικότητα, με τη μικρότερη δυνατή χορήγηση αγωγής.

Β. Ειδική ανοσοθεραπεία

Η ειδική ανοσοθεραπεία στα ακάρεα της οικιακής σκόνης αποτελεί τη μοναδική θεραπευτική επιλογή που έχουμε στη διάθεσή μας. Οι πρώτες μελέτες ανοσοθεραπείας σε ακάρεα πραγματοποιήθηκαν το 1971, σχεδόν μισό αιώνα πριν. Σήμερα, τα δεδομένα αποτελεσματικότητας της ανοσοθεραπείας στα ακάρεα είναι πολλά. Πραγματοποιείται είτε με τη μορφή υποδόριων ενέσεων, είτε με χορήγηση κάτω από τη γλώσσα και διαρκεί για 3-5 έτη. Η ανοσοθεραπεία στοχεύει στην προοδευτική τροποποίηση και εκ νέου “εκπαίδευση” του ανοσοποιητικού συστήματος, ώστε να σταματήσει να αναγνωρίζει τα αλλεργιογόνα των ακάρεων και να αντιδρά σε αυτά. Την διέπουν οι βασικές αρχές της ανοσοθεραπείας σε αλλεργιογόνα για τα νοσήματα του αναπνευστικού.

Ίσως σας ενδιαφέρουν

Περισσότερα Άρθρα

Επικοινωνήστε μαζί μας

Προγραμματίστε την επίσκεψη σας στο Ιατρείο
Στείλτε το μήνυμα σας
Επικοινωνία
Copyright 2017 - 2020 Lampros A. Kalogiros
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram