Kalogiros Logo

Λάμπρος Α. Καλόγηρος

Αλλεργιολόγος

Αλλεργική ρινίτιδα σε παιδιά

26/08/2020
Last Modified 04/11/2020
Lampros A. Kalogiros

Η αλλεργική ρινίτιδα είναι μια φλεγμονώδης αντίδραση του οργανισμού, μέσω ειδικού ανοσολογικού μηχανισμού, που εμφανίζεται μετά από έκθεση σε αλλεργιογόνα. Η αλλεργική ρινίτιδα σε παιδιά, παρουσιάζει αρκετές ομοιότητες, αλλά και ιδιαιτερότητες, συγκριτικά με αυτή των ενηλίκων.

Ως κατανομή, μπορεί να είναι εποχική ή ολοετής. Δηλαδή, μπορεί να εμφανίζεται μόνο μία εποχή -συνηθέστερα την άνοιξη- ή όλο τον χρόνο. Δεν συνυπάρχει με συμπτώματα ίωσης ή πυρετό, αλλά τα παραπάνω μπορεί να την επιδεινώσουν. Γενικά, τα συμπτώματα της αλλεργικής ρινίτιδας μπορεί να επιδεινωθούν από διάφορους παράγοντες, σχετικούς ή μη με την αλλεργία.

“Αν και αλλεργική ρινίτιδα μπορεί να εμφανιστεί σε κάθε παιδί, είναι συχνότερη όταν υπάρχει ιστορικό αλλεργικής νόσου στην οικογένεια.”

Πως εκδηλώνεται η αλλεργική ρινίτιδα σε παιδιά;

Λόγω ανατομικής εγγύτητας, φλεγμονωδών μηχανισμών και νευρικών συσχετίσεων, η αλλεργική ρινίτιδα σε παιδιά δεν εκδηλώνεται με συμπτώματα μόνο από τη μύτη. Κάθε παιδί μπορεί να εκδηλώσει τα συμπτώματα αυτά με διαφορετικό τρόπο, καθώς δεν εμφανίζονται όλα ταυτόχρονα, ή με την ίδια βαρύτητα. 

Τα βασικά συμπτώματα της αλλεργικής ρινίτιδας είναι: 

 • κνησμός της μύτης (φαγούρα) 
 • πταρμοί (φταρνίσματα), 
 • μπούκωμα 
 • η υδαρής (σχεδόν διάφανη) ρινική καταρροή 

Είναι δυνατόν, επίσης, να υπάρχουν εκδηλώσεις, όπως:

 • κνησμός υπερώας και αυτιών
 • επιπεφυκίτιδα με κνησμό, δακρύρροια και ερυθρότητα επιπεφυκότων
 • συχνές ωτίτιδες
 • βήχας, χωρίς ή με λίγα μόνο πτύελα
 • ροχαλητό
 • ένρινη ομιλία
 • στοματική αναπνοή (λόγω της μπουκωμένης μύτης το παιδί αναπνέει από το στόμα)

Πότε θα υποψιαστούν οι γονείς πως το παιδί πάσχει από αλλεργική ρινίτιδα;

Καταρχάς, οι πρώτες υποψίες για το εάν υπάρχει αλλεργική ρινίτιδα σε παιδιά θα εμφανιστούν από την ύπαρξη συμπτωμάτων. Καταρροή, φαγούρα στη μύτη, φταρνίσματα και μπούκωμα που εμφανίζονται χωρίς το παιδί να είναι άρρωστο, πιθανώς να οφείλονται σε αλλεργία.

Πολύ συχνά, καθώς τα συμπτώματα της αλλεργίας εμφανίζονται σταδιακά, οι γονείς συνηθίζουν το παιδί τους συμπτωματικό. Έτσι, εντοπίζουν τα συμπτώματα μόνο σε περιόδους ή καταστάσεις έντονης επιδείνωσης. Στις περιπτώσεις αυτές, ένα λεπτομερές ιστορικό και σαφείς οδηγίες παρατήρησης των συμπτωμάτων από τον θεράποντα Ιατρό θα βοηθήσουν σημαντικά.

Όταν η αλλεργική ρινίτιδα σε παιδιά επιμένει,  μπορεί να εμφανιστούν αλλεργικά σημεία (σημάδια), όπως:

 • Οι αλλεργικοί κύκλοι (allergic shiners), που είναι μελανές, περιοχές με ήπιο οίδημα (πρήξιμο) κάτω από τα βλέφαρα. Οφείλονται στην ρινική συμφόρηση, που προκαλεί αγγειοδιαστολή και περιορισμό της αγγειακής κυκλοφορίας στην περιοχή.
 • Οι γραμμές του Dennie-Morgan που είναι μονές ή διπλές πτυχώσεις στα κάτω βλέφαρα, λόγω του οιδήματος.
 • Η αλλεργική πτυχή είναι μια εγκάρσια πτύχωση πριν την κορυφή της μύτης. Είναι το αποτέλεσμα της συχνής κίνησης ξυσίματος της μύτης με την παλάμη (αλλεργικός χαιρετισμός) από το παιδί.
 • Το αδενοειδές προσωπείο οφείλεται στη στοματική αναπνοή λόγω της συμφόρησης, με το στόμα μονίμως ανοικτό και μια σταθερά υποτονική έκφραση του προσώπου.
 • Η υποπλασία άνω γνάθου, καθώς η χρόνια φλεγμονή του βλεννογόνου οδηγεί σε υποαερισμό των κόλπων. Τέλος, μπορεί επίσης να εμφανιστεί ατελής οδοντική σύγκλιση καθώς και γωνίωση της υπερώας

Τι επιπτώσεις έχει η αλλεργική ρινίτιδα σε παιδιά;

Τα συμπτώματα της αλλεργικής ρινίτιδας επηρεάζουν δραστικά την καθημερινότητα των παιδιών, τόσο στο σπίτι, όσο και στο σχολείο. Αρκετά συχνά, τα παιδιά με ρινίτιδα που επιμένει, φαίνεται να είναι ωσεί παρόντα στις καθημερινές δραστηριότητες. Λόγω των περιορισμών που προκαλούν τα συμπτώματα, τα παιδιά αυτά θα αποφύγουν, όποτε και όσο μπορούν: 

 • Φυσικές δραστηριότητες, όπως η άσκηση, το παιχνίδι με κυνηγητό και όπου απαιτείται καλή φυσική κατάσταση. Στις περιπτώσεις που θα συμμετάσχουν, συχνά η απόδοση τους είναι ελαττωμένη ή θα προτιμήσουν ρόλους λιγότερο ενεργούς.
 • Δραστηριότητες και παιχνίδια, όπου απαιτείται πνευματική συγκέντρωση και υπομονή. Επίσης, η ρινίτιδα σπάνια θα αποτελέσει το αίτιο απουσίας ενός παιδιού από το σχολείο. Αυτό που συμβαίνει συχνά, όμως, είναι τα παιδιά αυτά να έχουν ελαττωμένη απόδοση και να αδυνατούν  να συγκεντρωθούν επαρκώς. Ο ύπνος είναι συχνά περιορισμένος ή κακής ποιότητας, γεγονός που συμβάλει και αυτό στην επίδραση της ρινίτιδας στην πνευματική απόδοση των παιδιών. 
 • Κοινωνικές αλληλεπιδράσεις, τόσο εντός, όσο και εκτός του περιβάλλοντος του σχολείου. Συχνά τα παιδιά αισθάνονται ντροπή για την ύπαρξη των συμπτωμάτων τους και νιώθουν μειονεκτικά έναντι των συμμαθητών και των φίλων τους. Τα παραπάνω επιδεινώνουν την ήδη επηρεασμένη αποδοτικότητα τους στα μαθήματα και την απόδοση τους.

Τέλος, το συναισθηματικό φορτίο που συνεπάγεται η αλλεργική ρινίτιδα σε παιδιά είναι αρκετά έντονο. Σε μελέτες παρατήρησης έχει φανεί πως τα παιδιά με αλλεργική ρινίτιδα είναι λιγότερο χαρούμενα και ήρεμα, φαίνεται να έχουν λιγότερο ενέργεια και να μην είναι τόσο “γεμάτα ζωή” όσο τα παιδιά χωρίς ρινίτιδα.

Σε παιδιά -αλλά και ενήλικες- με αλλεργική ρινίτιδα εμφανίζονται συχνότερα από ότι συνήθως και άλλα νοσήματα (συννοσηρότητες). Τέτοια μπορεί να είναι η αλλεργική επιπεφυκίτιδα, το αλλεργικό βρογχικό άσθμα, ωτίτιδες και άλλα. Συνυπολογίζοντας τις αρνητικές επιδράσεις των παραπάνω νοσημάτων μπορεί κανείς να αντιληφθεί το μέγεθος του φορτίου που επιφέρει η αλλεργική ρινίτιδα σε παιδιά.

Σας ενδιαφέρει να ενημερωθείτε περισσότερο για την αλλεργική ρινίτιδα;

Μπορείτε να επιλέξετε από τους παρακάτω συνδέσμους σχετικά με:

Περισσότερα Άρθρα

Επικοινωνήστε μαζί μας

Προγραμματίστε την επίσκεψη σας στο Ιατρείο
Στείλτε το μήνυμα σας
Επικοινωνία
Copyright 2017 - 2020 Lampros A. Kalogiros
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram