kalogiros logo

Λάμπρος Α. Καλόγηρος

Αλλεργιολόγος

Αλλεργικό βρογχικό άσθμα

21/03/2017
Lampros A. Kalogiros

Τι είναι το άσθμα και πώς εκδηλώνεται?

Το άσθμα είναι μία νόσος των αεραγωγών που χαρακτηρίζεται από απόφραξη. Συνέπεια της απόφραξης αυτής είναι να  δυσχεραίνει η είσοδος και -περισσότερο- η έξοδος του αέρας κατά την αναπνοή. Στους ασθενείς εκδηλώνεται με συμπτώματα όπως: δύσπνοια, βήχας, συρρίτουσα αναπνοή (“σφύριγμα” ή “γατάκια” στην εκπνοή) και αίσθημα βάρους στο στήθος.

Τα συμπτώματα αυτά συνήθως παρουσιάζουν διακυμάνσεις, τόσο στη βαρύτητα, όσο και στο χρόνο διάρκειας των συμπτωμάτων. Συχνά επιδεινώνονται με την επαφή με τα αλλεργιογόνα, αλλά καί άλλους μη ειδικούς παράγοντες. Τέτοιοι, μεταξύ άλλων, μπορεί να είναι η άσκηση, ο κρύος αέρας, ο καπνός, αλλά και λοιμώξεις του αναπνευστικού. Οι ασθενείς με άσθμα μπορεί να εκδηλώνουν συμπτώματα μία εποχή του χρόνου, περισσότερες ή και ολοετώς.

Ποιός ο ρόλος της αλλεργίας στο άσθμα ?

Ο ρόλος της αλλεργίας στο άσθμα είναι σημαντικός για τους περισσότερους,  αλλά όχι για όλους τους ασθενείς. Θετικά δερματικά τεστ θα εμφανίσουν μέχρι και 8 στους 10 ασθενείς με άσθμα, αλλά η προσέγγιση πρέπει να εξατομικεύεται.

Η αντίδραση στα αλλεργιογόνα προκαλεί και συντηρεί στους πνεύμονες των ασθενών με άσθμα μία αλλεργικού τύπου, εμμένουσα φλεγμονή. Ως αποτέλεσμα της φλεγμονής αυτής, ο βλενογόννος τως ασθενών με άσθμα παρουσιάζει μεταβολές συγκριτικά με των ανθρώπων χωρίς άσθμα. Τέτοιες αλλαγές, σταδιακά οδηγούν στην αναδιαμόρφωση της αρχιτεκτονικής των αεραγωγών και σε βλάβες που είναι δυσκολότερο να αναστραφούν.

Επιπρόσθετα, η επαφή με τα αλλεργιογόνα αποτελεί ένα σημαντικό παράγοντα έκλυσης συμπτωμάτων άσθματος. Άλλοι παράγοντες, δρουν επίσης στο βλενογγόνο των ασθματικών που συχνά παρουσιάζει μία έντονη υπεραντιδραστικότητα. Τέτοιοι μπορεί να είναι οι έντονες μυρωδιές (καθαριστικά, αρώματα), ο καπνός (τσιγάρου, τζακιού), ο κρύος αέρας και μεταβολές της θερμοκρασίας.

Μπορώ να μάθω σε ποιά αλλεργιογόνα είμαι αλλεργική/ος?

Οι ασθενείς με αλλεργικό βρογχικό άσθμα, είναι ευαισθητοποιημένοι σε ένα ή περισσότερα αεροαλλεργιογόνα. Στη χώρα μας, τα συχνότερα είναι τα ακάρεα της οικιακής σκόνης, τα σπόρια μυκήτων, τα επιθήλια ζώων και οι γύρεις.

Ο ακριβής προσδιορισμός των υπεύθυνων αλλεργιογόνων είναι ιδιαίτερα σημαντικός στους ασθενείς με άσθμα. Τα αλλεργιογόνα συμμετέχουν τόσο στη δημιουργία και διατήρηση της ασθματικής φλεγμονής, όσο και στις εξάρσεις των συμπτωμάτων.

Μετά τη λήψη ενός διεξοδικού ιστορικού, ο Ιατρός σας θα προχωρήσει σε έλεγχο των ευαισθητοποιήσεων. Ο έλεγχος αυτός γίνεται με τεστ στο δέρμα (επιδερμιδικές διά νυγμού δοκιμασίες), όπως και στο αίμα (προσδιορισμός ειδικών ανοσοσφαιρινών ορού). Διάφορες άλλες “ανορθόδοξες” διαγνωστικές πρακτικές δεν διαθέτουν επιστημονική βάση και αξιοπιστία και θα πρέπει να αποφεύγονται. Μερικές από αυτές είναι το ηλεκτροδερμικό τεστ (Vega testing), η κινησιολογία, η ιριδολογία και άλλα.

Το άσθμα αντιμετωπίζεται?

Το άσθμα μπορεί να αντιμετωπισθεί. Οι ασθματικοί ασθενείς θα πρέπει να έχουν σωστή ενημέρωση σχετικά με:

    • την αποφυγή των εκλυτικών παραγόντων (μεταξύ αυτών και των αλλεργιογόνων, στο μέτρο του δυνατού)
    • γραπτό σχέδιο δράσης με τη συμπτωματική φαρμακευτική αγωγή του άσθματος, και τη χρήση αυτής ανάλογα με την κατάστασή τους: φάρμακα ελέγχου και κατ’ επίκληση ανακουφιστική αγωγή
    • φαρμακευτική αγωγή για άλλα νοσήματα που μπορεί να υπονομεύει τον έλεγχο του άσθματος
    • τη δυνατότητα ή μη αντιμετώπισης της αλλεργίας τους με ειδική ανοσοθεραπεία

Κλείνοντας, θα πρέπει να τονιστεί η σημασία της συμμετοχής του ασθενούς στην αντιμετώπιση του άσθματος. Τόσο ο λανθασμένος τρόπος λήψης της αγωγής, όσο και η μικρή συμμόρφωση των ασθενών σε αυτή αποτελούν τα συχνότερα αίτια ανεπιτυχούς ρύθμισης του άσθματος.

Ίσως σας ενδιαφέρουν

Περισσότερα Άρθρα

Επικοινωνήστε μαζί μας

Προγραμματίστε την επίσκεψη σας στο Ιατρείο
Στείλτε το μήνυμα σας
Επικοινωνία
Copyright 2017 - 2020 Lampros A. Kalogiros
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram