Kalogiros Logo

Λάμπρος Α. Καλόγηρος

Αλλεργιολόγος

Ακάρεα της οικιακής σκόνης και αλλεργία

31/05/2017
Lampros A. Kalogiros

Featured Image: "House dust mites" by Gilles San Martin is licensed under CC BY-SA

Περί τίνος πρόκειται;

Τα ακάρεα αποτελούν τα συχνότερα αλλεργιογόνα που μπορεί κάποιος να βρει στην οικιακή σκόνη. Είναι μικροσκοπικοί οργανισμοί, αόρατοι στο γυμνό μάτι με μέγεθος που δεν ξεπερνά τα 0.5mm σε μήκος. Ανήκουν στο φύλο των αρθρόποδων, στην οικογένεια των πυρογλυφιδών. Τα συχνότερα είδη στη χώρα μας είναι τα Dermatophagoides Pteronyssinus (Ευρωπαϊκό άκαρι) και Dermatophagoides Farinae (άκαρι της Βορείου Αμερικής).

Τα ακάρεα αναπτύσσονται σε στενή επαφή με τον άνθρωπο, εδώ και εκατομύρια χρόνια. Ο λόγος είναι πως η βασική τους διατροφή αποτελείται από επιθήλια, που αποπίπτουν από το ανθρώπινο σώμα. Τα επιθήλια αυτά, τα οποία μπορεί να φτάνουν και το 1 γραμμάριο την ημέρα, είναι . Τα ακάρεα βρίσκουν, παράλληλα, τροφή και από ορισμένους μύκητες του περιβάλλοντος, καθώς και από επιθήλια, που αποπίπτουν από κατοικίδια ζώα. Οι διατροφικές τους συνήθειες αποτυπώνονται και στην ονομασία του γένους τους. Ο όρος Dermatophagoides συντίθεται από το “derma” (δέρμα) και”phagein” (φαγητό από το “φαγεῖν”, απαρέμφατο του ἐσθίω).

Παράλληλα, το γεγονός πως δεν έχουν όργανα όρασης, εξηγεί την εξάρτησή τους, προκειμένου να αναπτυχθούν, από την υγρασία του περιβάλλοντος. Τα ακάρεα απορροφούν και αποβάλλουν υγρασία μέσω του σώματός τους, και είναι ευαίσθητα σε μεταβολές αυτής. Ιδανικά, αναπτύσσονται σε συνθήκες αυξημένης θερμοκρασίας (22-26οC) και σχετικής υγρασίας (70-75%), ενώ σπάνια εντοπίζονται σε ξηρά ή πολύ ψυχρά κλίματα.

Που βρίσκονται συχνότερα;

Τα αλλεργιογόνα μόρια των ακάρεων βρίσκονται κυρίως στα εκκρίμματά τους, εντός του σώματός τους, όπως και στα περιβλήματα, που αποπίπτουν κατά την ανάπτυξή τους. Η ύπαρξη ακάρεων σε μέρη εντός του σπιτιού έχει άμεση συσχέτιση με την εξασφάλιση τροφής και νερού. Έτσι, εντοπίζονται συχνότερα σε μέρη με αυξημένη σχετική υγρασία και αποπίπτοντα επιθήλια.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το κρεβάτι, ιδίως το στρώμα, τα μαξιλάρια και τα κλινοσκεπάσματα, όπου οι συνθήκες ανάπτυξης ακάρεων είναι σχεδόν ιδανικές. Επίσης, τα χαλιά (ιδιαίτερα αυτά με παχύ πέλος), αλλά και οι υφασμάτινοι καναπέδες συχνά παρουσιάζουν μεγάλο αριθμό ακάρεων. Αντίστοιχες συγκεντρώσεις βρίσκονται και σε αρκετά παιδικά παιχνίδια (όπως π.χ. λούτρινα) αλλά και άλλες υφασμάτινες επιφάνειες. Παράλληλα, υψηλές συγκεντρώσεις ακάρεων έχουν βρεθεί και σε μέρη που μέχρι πρόσφατα δεν θα περίμενε κανείς, όπως τα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Η υγρασία φάινεται να παίζει τον καθοριστικότερο ρόλο στον αριθμό των ακάρεων. Για παράδειγμα, ο αριθμός τους ανά γραμμάριο σκόνης έχει βρεθεί να είναι 1884/gr στο κρεβάτι ενώ στα χαλιά 601/gr. Ο λόγος είναι πως όταν ξαπλώνουμε, η υγρασία στο κρεβάτι αυξάνει αρκετά, όπως και τα επιθήλια που αποπίπτουν από το σώμα μας.

Αλλεργικά νοσήματα και ακάρεα

Τα ακάρεα της οικιακής σκόνης άρχισαν να συνδέονται με τα αλλεργικά νοσήματα σχεδόν πριν ένα αιώνα. Η ισχυρότερη συσχέτιση των ακάρεων με τα αλλεργικά νοσήματα είναι με αυτά του αναπνευστικού, όπως η αλλεργική ρινίτιδα, και το αλλεργικό βρογχικό άσθμα. Τα ακάρεα θεωρούνται από τα σημαντικότερα αλλεργιογόνα, και μπορούν να προκαλέσουν συμπτώματα καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου. Ειδικά στις Μεσογειακές χώρες, τα συμπτώματα τις αλλεργίας στα ακάρεα μπορεί να μην είναι πάντα συνεχή, αλλά να εμφανίζουν εποχικές διακυμάνσεις.

Ήδη από το 1967 εντοπίστηκαν ως σημαντική πηγή ενδοοικιακών αλλεργιογόνων, ενώ από το 1978 έχουν ενοχοποιηθεί για την εμφάνιση άσθματος σε παιδιά. Η ευαισθητοποίηση σε αυτά νωρίς στην παιδική ηλικία φαίνεται να έχει αρνητική επίδραση στην πνευμονική λειτουργία των παιδιών και τα συμπτώματα από το αναπνευστικό που αυτά εμφανίζουν. Παράλληλα, η έκθεση σε ακάρεα αποτελεί σημαντικό αίτιο εμφάνισης ή/και επιδείνωσης συμπτωμάτων σε ασθενείς με αλλεργία αναπνευστικού σε αυτά.

Η ατοπική δερματίτιδα αποτελεί άλλη μία νόσο, όπου τα ακάρεα φαίνεται να παίζουν ρόλο. Παρά της ετερογένεια που χαρακτηρίζει την ατοπική δερματίτιδα, αρκετοί ασθενείς παρουσίαζουν ευαισθητοποίηση σε ακάρεα, αλλά και αυξημένα ακάρεα στο δέρμα, συγκριτικά με το γενικό πληθυσμό. Παράλληλα, τα ακάρεα φαίνεται να συμμετέχουν και στις φλεγμονώδεις διαδικασίες, που εμφανίζονται στο δέρμα των ασθενών με έκζεμα.

Τέλος, τα ακάρεα έχουν συσχετισθεί και με περιπτώσεις τροφικής αλλεργίας. Πρόσφατα, έχει περιγραφεί ένα σύνδρομο που ονομάζεται “αναφυλαξία από τηγανίτα” (pancake anaphylaxis, oral mite anaphylaxis). Οι ασθενείς που πάσχουν από το σύνδρομο αυτό παρουσιάζουν συμπτώματα τροφικής αλλεργίας άμεσα μετά από βρώση φαγητών που περιέχουν άλευρα. Στα άλευρα αυτά, περιέχονται ακάρεα σε μεγάλη συγκέντρωση, συνήθως λόγω μακροχρόνιας αποθήκευσης σε συνθήκες αυξημένης υγρασίας. Η αντίδραση που εμφανίζεται, ποικίλλει σε βαρύτητα και μπορεί να εκδηλωθεί μέχρι και σαν συστηματική αναφυλαξία.

Ίσως σας ενδιαφέρουν

Περισσότερα Άρθρα

Επικοινωνήστε μαζί μας

Προγραμματίστε την επίσκεψη σας στο Ιατρείο
Στείλτε το μήνυμα σας
Επικοινωνία
Copyright 2017 - 2020 Lampros A. Kalogiros
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram