Στο Ιατρείο

Βασικές πληροφορίες για τη λειτουργία του

Ατομικό 
Ιστορικό

Στο Ιατρείο λαμβάνεται αναλυτικό ιστορικό των αλλεργικών και των άλλων νοσημάτων σας
Πριν προσέλθετε στο ραντεβού σας συστήνεται να έχετε έτοιμες πληροφορίες για τα παραπάνω που πιθανώς θα χρειαστούν

Διάγνωση Αλλεργικών Νοσημάτων

Δερματικές Δοκιμασίες (δείτε αναλυτικά στη συνέχεια)
Ειδικές προκλήσεις (οφθαλμικές, τροφικές, φαρμακευτικές)
Έλεγχος αναπνευστικού (σπιρομέτρηση, δοκιμασία μαννιτόλης)

Θεραπευτική Αντιμετώπιση

Ειδική ανοσοθεραπεία (υπογλώσσια, ενέσιμη)
Νεότερες θεραπείες αντιμετώπισης σοβαρού άσθματος, σοβαρής χρόνιας κνίδωσης και ατοπικής δερματίτιδας με μονοκλωνικά αντισώματα

Δερματικές Δοκιμασίες

Δείτε τις κατηγορίες των "αλλεργικών τεστ", αναλόγως των συμπτωμάτων σας
Μάθετε Περισσότερα

Δερματικές Δοκιμασίες

Γνωστές και ως "αλλεργικά τεστ", οι δερματικές δοκιμασίες είναι διαφόρων ειδών, ανάλογα με τα συμπτώματα του ασθενούς

Γίνονται με τη χρήση εμπορικών εκχυλισμάτων αεροαλλεργιογόνων, τροφικών αλλεργιογόνων ή την ανασύσταση δηλητηρίων υμενοπτέρων (μέλισσας, σφηκών), φαρμάκων ή διαγνωστικών παραγόντων.

Χρησιμοποιούνται στη διάγνωση:

Διαβάστε περισσότερα για τις δερματικές δοκιμασίες δια νυγμού.

Γίνονται με τη χρήση διαλυμάτων φαρμάκων, δηλητηρίων υμενοπτέρων (μέλισσας, σφηκών), φαρμάκων ή διαγνωστικών παραγόντων.

Χρησιμοποιούνται στη διάγνωση της:

  • φαρμακευτικής αλλεργίας
  • αλλεργίας σε δηλητήρια υμενοπτέρων
  • αλλεργίας σε διαγνωστικούς παράγοντες (ιωδιούχα σκιαγραφικά, παραμαγνητικές ουσίες, φλουορεσκεΐνη)

Γίνονται με τη χρήση χάρτινων ή μεταλλικών δίσκων, στους οποίους εμπεριέχεται το υπό εξέταση αλλεργιογόνο. Τοποθετούνται στην πλάτη του ασθενούς, όπου και επικολλώνται για 48 ώρες.

Στο Ιατρείο χρησιμοποιείται η τυποποιημένη σειρά TRUE Test® και επί ενδείξεων εξατομικευμένα αντιδραστήρια.

Οι δοκιμασίες επικόλλησης είναι σημαντικές για τη διάγνωση:

Γίνεται με την σημαντική ελάττωση της θερμοκρασίας σε μικρή περιοχή του αντιβραχίου, με τη χρήση πάγου ή φιαλιδίου με παγωμένο υγρό για 1-10 λεπτά.

Χρησιμοποιείται για τη διάγνωση της κνίδωσης εκ ψύχους.

Γίνεται με την ενδοδερμική χορήγηση ποσότητας ορού του ασθενούς στο αντιβράχιο. Ο ορός του αίματος είναι μέρος του πλάσματος, του υγρού τμήματος του αίματος του ασθενούς, το οποίο έχει διαχωριστεί από τα κύτταρα με φυγοκέντρηση.

Χρησιμοποιείται στην αναζήτηση κυκλοφορούντων αυτοαντισωμάτων στους ασθενείς με χρόνια κνίδωση.

Γίνεται με την εφαρμογή πίεσης στο αντιβράχιο με χρήση βάρους 5kg για 15 λεπτά και εκτίμηση του αποτελέσματος σε 6 ώρες.

Χρησιμοποιείται στη διάγνωση της κνίδωσης εκ πιέσεως επιβραδυνόμενου τύπου.

Ειδικές Προκλήσεις

Σε κάποιες περιπτώσεις θα χρειαστεί να πραγματοποιηθούν ειδικές προκλήσεις, ώστε να επιβεβαιωθεί η ανοχή σε έκθεση σε αλλεργιογόνα

Ειδικές
Προκλήσεις

Οι ειδικές προκλήσεις αποτελούν χρήσιμο εργαλείο στην αντιμετώπιση των αλλεργικών νοσημάτων

Γίνονται με τη χρήση εμπορικών διαλυμάτων αεροαλλεργιογόνων, τα οποία έρχονται σε επαφή με τον ρινικό βλεννογόνο και αξιολογείται η έκλυση η μη συμπτωμάτων του ασθενούς.

Χρησιμοποιούνται στον αποκλεισμό κλινικής αλλεργίας σε περίπτωση ευαισθητοποιήσεων με χαμηλή υποψία συσχέτισης τους με τα συμπτώματα του ασθενούς.

Σπανιότερα, χρησιμοποιούνται για τη διάγνωση της τοπικής αλλεργικής φλεγμονής στην αλλεργία του αναπνευστικού.

Γίνονται με τη χρήση εμπορικών διαλυμάτων αεροαλλεργιογόνων, τα οποία ενσταλάζονται στο μάτι και αξιολογείται η έκλυση η μη συμπτωμάτων του ασθενούς.

Χρησιμοποιούνται στον αποκλεισμό κλινικής αλλεργίας σε περίπτωση ευαισθητοποιήσεων με χαμηλή υποψία συσχέτισης τους με τα συμπτώματα του ασθενούς.

Γίνονται με τη χορήγηση της υπό εξέταση τροφής σε σταδιακά αυξανόμενες περιπτώσεις και την παρακολούθηση του ασθενούς.

Έχουν ένδειξη σε περιπτώσεις χαμηλής υποψίας κλινικής αλλεργίας στο υπό εξέταση τρόφιμο ή σε ισχυρή υποψία αποδρομής της αλλεργίας.

Αντίστοιχα με τις τροφικές, πραγματοποιούνται με χορήγηση στον ασθενή σταδιακά αυξανόμενης δόσης του υπό εξέταση φαρμάκου και παρακολούθησή του.

Χρησιμοποιούνται για τον αποκλεισμό πιθανής αλλεργίας στο υπό εξέταση φάρμακο.

Έλεγχος Αναπνευστικού

Σε ασθενείς με αλλεργία του αναπνευστικού είναι σημαντικό να γίνει ο αποκλεισμός ή η έγκαιρη διάγνωση του άσθματος

Έλεγχος
Αναπνευστικού

Οι σπιρομέτρηση και η δοκιμασία μαννιτόλης χρησιμοποιούνται στη διάγνωση και την παρακολούθηση του άσθματος

Είναι μία εύκολη για τον ασθενή, ανώδυνη και γρήγορη δοκιμασία που διενεργείται για τη μέτρηση της αναπνευστικής λειτουργίας. Στους ασθενείς με άσθμα χρησιμοποιείται για τη διάγνωση -ή τον αποκλεισμό- και την παρακολούθηση της νόσου.

Στη διάρκεια της εξέτασης, ο ασθενής αναπνέει μέσα από ένα επιστόμιο, προσαρτημένο σε ένα ειδικό όργανο, το σπιρόμετρο. Η εξέταση περιλαμβάνει ήρεμες αναπνοές μέσα από το επιστόμιο και εν συνεχεία μία βαθειά, πλήρη εισπνοή και άμεσα πλήρη εκπνοή σε μέγιστη για τον ασθενή ένταση, ενώ ολοκληρώνεται με μια βαθειά, πλήρη εισπνοή. 

Στους ασθενείς με άσθμα, η αξιολόγηση των αποτελεσμάτων θα καταδείξει μία άλλοτε άλλης βαρύτητας απόφραξη των αεραγωγών στους πνεύμονες. Η απόφραξη αυτή μπορεί να αναιρεθεί σε σημαντικό βαθμό με τη χορήγηση στον ασθενή εισπνεόμενης αγωγής (β2-διεγέρτη βραχείας δράσεως). 

Μετά την απαραίτητη αναμονή για την πλήρη δράση του εισπνεόμενου, η σπιρομέτρηση επαναλαμβάνεται και προσδιορίζεται η βελτίωση της απόφραξης του ασθενούς. Η διαδικασία αυτή καλείται σπιρομέτρηση πριν και μετά τη χορήγηση β2-διεγέρτη βραχείας δράσης.

Η δοκιμασία μαννιτόλης είναι μια βρογχική πρόκληση, η οποία γίνεται για να ελεγχθεί η βρογχική υπεραντιδραστικότητα, η ευαισθησία δηλαδή των πνευμόνων σε διάφορα μη ειδικά ερεθίσματα. 

Κατά τη διάρκεια της εξέτασης ο ασθενής εισπνέει προοδευτικά αυξανόμενες ποσότητες μαννιτόλης με παρακολούθηση της επίδρασης αυτής μέσω σπιρομέτρησης. Στους ασθενείς με αυξημένη βρογχική υπεραντιδραστικότητα η επίδραση της μαννιτόλης είναι μεγαλύτερη, και όταν ξεπεράσει ένα όριο, η εξέταση θεωρείται θετική.

Εξατομικευμένη Θεραπεία

Σε ασθενείς με αλλεργία του αναπνευστικού η ειδική ανοσοθεραπεία αποτελεί τη μοναδική θεραπευτική παρέμβαση. Σε ασθενείς με σοβαρό αλλεργικό ή ηωσινοφιλικό άσθμα, με σοβαρή κνίδωση ή ατοπική δερματίτιδα υπάρχουν και χρησιμοποιούνται νέες θεραπείες με μονοκλωνικά αντισώματα

Ειδικές
Θεραπείες

Η ειδική ανοσοθεραπεία και η θεραπείες με μονοκλωνικά αντισώματα είναι σημαντικές επιλογές για τον αλλεργικό ασθενή

Η ειδική ανοσοθεραπεία είναι μία πλήρως εξατομικευμένη στον ασθενή θεραπευτική αντιμετώπιση. Στοχεύει ειδικά στα αλλεργιογόνα στα οποία κάθε ασθενής είναι ευαίσθητος και ουσιαστικά "εκπαιδεύει εκ νέου" το ανοσοποιητικό σύστημα, προκειμένου να σταματήσει να αντιδρά σε αυτά. Διαβάστε περισσότερα για την ανοσοθεραπεία.

Χρησιμοποιείται στην:

  • αλλεργική ρινίτιδα, επιπεφυκίτιδα και άσθμα, είτε με ενέσιμη (υποδόρια), ή με υπογλώσσια μορφή
  • αλλεργία σε δηλητήρια υμενοπτέρων (μέλισσα, σφήκες) σε ενέσιμη μορφή

Τις τελευταίες δεκαετίες έχει επιτευχθεί σημαντική πρόοδος στις διαθέσιμες θεραπευτικές επιλογές  για τους σοβαρά πάσχοντες αλλεργικούς ασθενείς. Η ανακάλυψη και χρήση των μονοκλωνικών αντισωμάτων έχει αλλάξει την καθημερινότητα ασθενών με:

  • σοβαρό αλλεργικό άσθμα
  • σοβαρό ηωσινοφιλικό άσθμα
  • χρόνια αυθόρμητη κνίδωση

Επικοινωνήστε μαζί μας

Προγραμματίστε την επίσκεψη σας στο Ιατρείο
Επικοινωνία
Copyright 2017 - 2024 Lampros A. Kalogiros
usermagnifiercrosschevron-down