Καταιγίδες και κρίσεις άσθματος

29/02/2020
Last Modified 05/08/2022
Lampros A. Kalogiros

Από την αρχαιότητα, οι καταιγίδες προκαλούσαν συχνά φόβο στους ανθρώπους. Ακόμα και στις μέρες μας, όπου η επίδρασή τους έχει σημαντικά μετριαστεί, πολλοί είναι εκείνοι που εκδηλώνουν φόβο. Για τους ασθενείς με αλλεργία του αναπνευστικού, όμως, μια καταιγίδα μπορεί να οδηγήσει σε αιφνίδια επιδείνωση της κατάστασής τους. Η ένταση, δε, των συμπτωμάτων μπορεί να τους οδηγήσει στο Τμήμα Επειγόντων περιστατικών ή και -σε σοβαρότερες περιπτώσεις- στην Εντατική. Δεν συνυπάρχουν, όμως, με όλες τις καταιγίδες και κρίσεις άσθματος (thunderstorm asthma).

Έντονες κρίσεις άσθματος σε καταιγίδες δεν θα συμβαίνουν κάθε φορά, καθώς διάφοροι παράγοντες πρέπει να συνυπάρχουν ταυτόχρονα. Συνολικά έχουν  αναφερθεί 22 περιστάσεις τις τελευταίες 4 δεκαετίες, από τότε που το φαινόμενο παρατηρήθηκε αρχικά. Η πλέον πρόσφατη εξ΄αυτών εμφανίστηκε το 2016 στη Μελβούρνη της Αυστραλίας. Μέσα σε ώρες, η προσέλευση ασθενών λόγω άσθματος στα επείγοντα δεκαπλασιάστηκε, 35 ασθενείς νοσηλεύτηκαν σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας και αναφέρθηκαν 10 θάνατοι.

Πως προκαλείται το φαινόμενο αυτό;

Για να εμφανιστούν αυτές οι κρίσεις, διάφορες προϋποθέσεις πρέπει συντρέχουν. Εμφανίζεται συνηθέστερα σε περιόδους έντονης γυρεοφορίας, συνήθως αγρωστωδών (γρασιδιών), αλλά και επί ύπαρξης σπορίων μυκήτων, όπως η Αλτερνάρια. Ισχυρές ριπές αέρα οδηγούν τις γύρεις στην ατμόσφαιρα. Εκεί, η επίδραση της αυξημένης υγρασίας, αλλά και του ηλεκτροστατικού φορτίου οδηγούν σε τμηματοποίηση των γυρεοκόκκων σε πολλαπλά, μικρότερα μέρη. Τα τμήματα αυτά, λόγω μεγέθους και αριθμού, φτάνουν βαθύτερα στους αεραγωγούς και σε μεγάλες ποσότητες, προκαλώντας έντονα συμπτώματα. 

Κινδυνεύω;

Από τα μέχρι τώρα δεδομένα, εμφανίζεται σε ασθενείς με αλλεργική ρινίτιδα ή άσθμα και ευαισθητοποίηση σε γύρεις αγρωστωδών ή σπόρια αλτερνάριας. Ιδιαίτερα οι ασθενείς που δεν λαμβάνουν κάποια αγωγή, βρίσκονται σε αυξημένο κίνδυνο για επεισόδιο κρίσης άσθματος. Χαρακτηριστικά, οι περισσότεροι ασθενείς που εξετάστηκαν στα Επείγοντα των Νοσοκομείων της Μελβούρνης έπασχαν από αλλεργική ρινίτιδα. Οι ασθενείς που χρειάστηκε να νοσηλευτούν στην Εντατική, ήταν ασθενείς με άσθμα, που δεν λάμβαναν αγωγή ελέγχου.

Οι κλιματολογικές συνθήκες που μπορεί να συσχετίσουν καταιγίδες και κρίσεις άσθματος δεν μπορούν να προβλεφθούν. Μπορούν, όμως, να ελεγχθούν η οργάνωση των συστημάτων υγείας, όπως και η σωστή ενημέρωση των ασθενών. Οι ασθενείς με αλλεργία του αναπνευστικού θα πρέπει να λαμβάνουν την κατάλληλη αγωγή ελέγχου και να γνωρίζουν τους παράγοντες που μπορεί να επιδεινώσουν τα συμπτώματά τους.

Ίσως σας ενδιαφέρουν

Βρείτε περισσότερα άρθρα 

Επικοινωνήστε μαζί μας

Προγραμματίστε την επίσκεψη σας στο Ιατρείο
Επικοινωνία
Copyright 2017 - 2024 Lampros A. Kalogiros
magnifiercrosschevron-down