Η αλλεργική επιδημία

15/08/2019
Last Modified 06/11/2020
Lampros A. Kalogiros

Τι είναι η “αλλεργική επιδημία”;

Η αύξηση των αλλεργικών νοσημάτων είναι σχετικά πρόσφατη. Πριν τις πρώτες αναφορές για την αλλεργική ρινίτιδα το 1870, οι αλλεργίες ουσιαστικά απουσίαζαν από το χάρτη των ιατρικών νοσημάτων. Έκτοτε, η γνώση μας για τις αλλεργίες προοδευτικά αυξήθηκε, όπως και η επαγρύπνιση της ιατρικής κοινότητας για τη διάγνωσή τους. Πλέον, υποψιαζόμαστε ευκολότερα τα αλλεργικά νοσήματα, κατανοούμε καλύτερα τους μηχανισμούς τους και έχουμε περισσότερο αξιόπιστα μέσα για τη διάγνωσή τους.

Παρά ταύτα, η βελτιωμένη διαγνωστική προσέγγιση δεν μπορεί μόνη της να εξηγήσει τη ραγδαία αύξηση στην εμφάνιση των αλλεργιών. Από τα τέλη του 19ου αιώνα, η συχνότητα, αρχικά της αλλεργίας του αναπνευστικού, και εν συνεχεία των λοιπών αλλεργικών νοσημάτων αυξάνει θεαματικά. Ο όρος “αλλεργική επιδημία” προέκυψε καθώς ο ρυθμός της αύξησης είναι τόσο μεγάλος, που θυμίζει επιδημία. Μετά την αλλεργία αναπνευστικού, και η τροφική αλλεργία πρόσφατα παρατηρείται ολοένα και συχνότερα, αποτελώντας το “δεύτερο κύμα” της αλλεργικής επιδημίας.

Υπάρχει μοτίβο στην αύξηση των αλλεργιών;

Μετά από σποραδικές αναφορές, από τον 19ο αιώνα και έπειτα ξεκίνησε η σταδιακή αύξηση της αλλεργικής ρινίτιδας και του άσθματος. Αποτέλεσε έκπληξη η παρατήρηση πως η αύξηση αυτή ξεκίνησε από τα ανώτερα κοινωνικά στρώματα, όπου η επαφή με το φυσικό περιβάλλον ήταν -συγκριτικά- μικρότερη. Αντίστοιχα δεδομένα προέκυψαν και με συγκρίσεις μεταξύ χωρών, όπου τα αλλεργικά νοσήματα αρχικά ήταν συχνότερα στα περισσότερο αναπτυγμένα κράτη. Σταδιακά, σε δεύτερο χρόνο, η αύξηση των αλλεργικών νοσημάτων μετατοπίστηκε και στις υπό ανάπτυξη χώρες. 

Που οφείλεται η  αλλεργική επιδημία;

Εδώ και αρκετές δεκαετίες, έχει προταθεί πως σημαντικό ρόλο στην αλλεργική επιδημία παίζει η ελάττωση στην μικροβιακή ποικιλότητα. Η θεωρία αυτή, που αρχικά ονομάστηκε υπόθεση της υγιεινής, αποτελεί ενεργό πεδίο έρευνας και σήμερα ορίζεται ως υπόθεση της βιοποικιλότητας. Με απλά λόγια, συνδέει το σύγχρονο τρόπο ζωής (όπου ο άνθρωπος απώλεσε την επαφή του με το περιβάλλον) με την αύξηση των αλλεργιών και άλλων νοσημάτων όπως τα αυτοάνοσα και οι κακοήθειες. Απομακρυνόμενος από τη φύση, ο άνθρωπος στερείται την αλληλεπίδραση με ποικίλλα μικροβιακά ερεθίσματα, διαταράσσοντας, έτσι, τη μικροβιακή ισορροπία. Αυτό οδηγεί σε διαταραχές του αθρώπινου ανοσοποιητικού συστήματος και κατ’ επέκταση στην εμφάνιση διαφόρων νοσημάτων.

Ίσως σας ενδιαφέρουν

Βρείτε περισσότερα άρθρα 

Επικοινωνήστε μαζί μας

Προγραμματίστε την επίσκεψη σας στο Ιατρείο
Επικοινωνία
Copyright 2017 - 2024 Lampros A. Kalogiros
magnifiercrosschevron-down