Έχω αλλεργία στο σκύλο μου;
Θα θέλατε να εξαφανιστούν οι παράγοντες που ευθύνονται για την αλλεργία σας; Μια ερώτηση στην οποία σχεδόν κάθε αλλεργικός ασθενής θα απαντούσε καταφατικά χωρίς δισταγμό. Για τους ασθενείς, όμως, με αλλεργία σε σκύλο η ερώτηση αυτή είναι αναπόφευκτα δύσκολη. Δυστυχώς, σε κάποιες περιπτώσεις, τα συμπτώματα της αλλεργίας είναι τόσο έντονα, που η απόφαση απομάκρυνσης του κατοικιδίου φαίνεται μονόδρομος.
Το ανοσοποιητικό σύστημα στους ασθενείς αυτούς βρίσκεται σε μία κατάσταση “σύγχυσης”. Αναγνωρίζει διάφορες πρωτεΐνες του σκύλου ως επιβλαβείς και σε κάθε επαφή μαζί τους κινητοποιεί ένα ειδικό ανοσολογικό μηχανισμό για να τις αντιμετωπίσει. Οι παραπάνω πρωτεΐνες ονομάζονται αλλεργιογόνα και βρίσκονται συνήθως στα ούρα, το σάλιο ή τα επιθήλια του κατοικιδίου (Εικόνα 1).
“Το τρίχωμα του σκύλου δεν προκαλεί αλλεργία”
Παρά την κοινή αντίληψη, το τρίχωμα του σκύλου δεν είναι αλλεργιογονικό καθεαυτό. Αποτελεί, όμως, συχνά το βασικό μέσο με το οποίο μεταφέρονται τα αλλεργιογόνα. Παράλληλα, με το τρίχωμα του σκύλου μεταφέρονται επίσης και άλλα αλλεργιογόνα, όπως γύρεις και ακάρεα της οικιακής σκόνης.
Αλλεργιογόνα σκύλου μπορούν επίσης να μεταφέρουν και οι άνθρωποι με το ρουχισμό τους, για αυτό και βρίσκονται ακόμα και σε σπίτια χωρίς κατοικίδιο. Τα αλλεργιογόνα ενός κατοικιδίου μπορεί να βρίσκονται οπουδήποτε στο σπίτι, στο αυτοκίνητο και σε άλλα μέρη που δεν υπάρχει ο σκύλος ζώο. Βρίσκονται στα χαλιά, τα έπιπλα, τα κλινοσκεπάσματα αλλά και τα ρούχα ή τα λούτρινα παιχνίδια των παιδιών. Έχουν επίσης τη δυνατότητα να παραμένουν για μεγάλο χρονικό διάστημα, ακόμα και μετά την απομάκρυνση του ζώου.
Ποια τα συμπτώματα της αλλεργίας σε σκύλο;
Μικρή μόνο ποσότητα αλλεργιογόνου είναι συνήθως αρκετή για να εκδηλωθούν συμπτώματα στους αλλεργικούς ασθενείς. Ακόμα και σε περιπτώσεις που δεν υπάρχει κατοικίδιο, βρίσκονται επίπεδα αλλεργιογόνων ικανά να προκαλέσουν ευαισθητοποίηση ή/και συμπτώματα. Ο βασικός λόγος είναι πως τα αλλεργιογόνα αυτά μεταφέρονται εύκολα και απομακρύνονται δύσκολα από το σπίτι.
“Οι ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένοι ασθενείς είναι δυνατόν να έχουν συμπτώματα ακόμα και εάν δεν υπάρχει σκύλος στο σπίτι”
Τα συμπτώματα προκαλούνται όταν τα αλλεργιογόνα έρχονται σε επαφή με τους βλεννογόνους των οφθαλμών και του αναπνευστικού. Συνήθως, η αλλεργία σε σκύλο εκδηλώνεται ως:
- αλλεργική επιπεφυκίτιδα, με κνησμό (φαγούρα) και ερυθρότητα επιπεφυκότων (κοκκίνισμα σε μάτια), δακρύρροια, οίδημα (πρήξιμο) βλεφάρων και επιπεφυκότα
- αλλεργική ρινίτιδα με κνησμό, ρινική συμφόρηση (μπούκωμα στη μύτη), φταρνίσματα ή ρινική καταρροή.
- αλλεργικό βρογχικό άσθμα, με συμπτώματα όπως συριγμό (σφύριγμα) στην εκπνοή, βήχα, δύσπνοια, βάρος στο στήθος. Μία έντονη έκθεση, σε ασθενείς με μεγάλη ευαισθησία, μπορεί να προκαλέσει κρίση άσθματος, οδηγώντας τον ασθενή στο Νοσοκομείο.
- σπανιότερα, σε ιδιαίτερα ευαίσθητους ασθενείς, συμπτώματα δερματικής αλλεργίας σε σκύλο με κνησμό, κνιδωτικό εξάνθημα ή και αγγειοοίδημα (π.χ. πρήξιμο βλεφάρων).
Πως θα μάθω αν είμαι αλλεργικός σε σκύλους;
Πολύ συχνά οι ασθενείς έχουν ήδη υποψιαστεί την αλλεργία σε σκύλο, με βάση την καθημερινότητα τους. Είναι χαρακτηριστικό πως όποτε βρίσκονται σε κλειστό χώρο, όπου υπάρχει σκύλος, εμφανίζονται ή επιδεινώνονται τα συμπτώματα τους. Σε περιπτώσεις ταξιδιών χωρίς το κατοικίδιο, τα συμπτώματα αυτά υποχωρούν, ενώ χειροτερεύουν σε κοντινή επαφή με το σκύλο, στις αγκαλιές και το παιχνίδι.
Η ευαισθητοποίηση στα αλλεργιογόνα του σκύλου επιβεβαιώνεται με έλεγχο του ασθενούς, στα αλλεργιογόνα του αναπνευστικού. Ο προσδιορισμός αυτός γίνεται με συνεκτίμηση των αποτελεσμάτων των:
- δερματικών δοκιμασιών διά νυγμού (αλλεργικά τεστ) σε αεροαλλεργιογόνα
- προσδιορισμό στο αίμα ειδικών αντισωμάτων (ανοσοσφαιρίνη Ε, IgE) έναντι αλλεργιογόνων του σκύλου
Τα αποτελέσματα του παραπάνω ελέγχου θα πρέπει να συνεκτιμηθούν με το ιστορικό των συμπτωμάτων του ασθενούς. Όπως και στα υπόλοιπα αλλεργιογόνα των παθήσεων του αναπνευστικού, ένα θετικό αποτέλεσμα δεν σημαίνει απαραίτητα κλινική αλλεργία.
“Εάν έχετε ένα θετικό αλλεργικό τεστ σε σκύλο, δεν σημαίνει απαραίτητα ότι έχετε αλλεργία”
Μια σημαντική ιδιαιτερότητα εμφανίζεται σε κάποιους ασθενείς που εκδηλώνουν συμπτώματα μόνο σε αρσενικούς σκύλους. Στις περιπτώσεις αυτές, η αλλεργία οφείλεται σε ένα προστατικό αντιγόνο του σκύλου, που καταλήγει στα ούρα και ονομάζεται προστατική καλλικρεΐνη (Εικόνα 2).
H διάγνωση απαιτεί περισσότερο εξειδικευμένο έλεγχο, και γίνεται με τον προσδιορισμό στο αίμα ειδικών ανασυνδυασμένων αλλεργιογόνων. Μάλιστα, καθώς η προστατική καλλικρεΐνη δεν υπάρχει στα διαθέσιμα εκχυλίσματα για δερματικές δοκιμασίες, αυτές θα είναι αρνητικές.
“Παράλληλα, αρνητικά τεστ στο σκύλο δεν αποκλείουν την αλλεργία”
Υπάρχουν φυλές σκύλου που δεν προκαλούν αλλεργία;
Μια απλή αναζήτηση στο διαδίκτυο αρκεί για να εντοπίσει κανείς αρκετές διαφημίσεις με υποαλλεργιογονικά ζώα συντροφιάς. Κάποιες από τις ράτσες σκύλων, όπως είναι τα Canishe/poodles, τα Terriers και άλλες θεωρούνται υποαλλεργιογονικές. Ο βασικός λόγος έχει να κάνει είτε με την παραγωγή λιγότερου αλλεργιογόνου, είτε με τις λιγότερες τρίχες που το ζώο χάνει. Η αλήθεια είναι πως υποαλλεργιογονικά ζώα συντροφιάς δεν υπάρχουν. Σε κάθε άνθρωπο που έχει κατοικίδιο ζώο, το ανοσοποιητικό του σύστημα μπορεί σε κάποια φάση να αντιδράσει σε αυτά.
“Κάθε ράτσα σκύλου μπορεί δυνητικά να προκαλέσει αλλεργία”
Από την άλλη, είναι δυνατόν ένας ασθενής με αλλεργία σε σκύλο να παρουσιάζει ηπιότερα συμπτώματα με συγκεκριμένες ράτσες, συγκριτικά με άλλες. Δυστυχώς, δεν υπάρχει κάποιος τρόπος να προβλεφθεί σε ποιά ράτσα θα αντιδράσει εντονότερα ένας ασθενής και σε ποιά όχι.
“Σε κάποιους ασθενείς -και για διαφορετικές ανά ασθενή φυλές- ο όρος “υποαλλεργιογονικός” ισχύει, αλλά δεν μπορεί να γενικευθεί σε όλους”
Υπάρχει τρόπος να αντιμετωπιστεί η αλλεργία χωρίς να αποχωριστώ το σκύλο μου;
Η χειρότερη και πλέον επικίνδυνη προσέγγιση είναι να εθελοτυφλεί κάποιος για τα συμπτώματα του, όταν είναι αλλεργικός σε σκύλο. Στις περιπτώσεις που πρόκειται για αλλεργία, η φλεγμονή που προκαλείται από την παρατεταμένη και έντονη επαφή με τα αλλεργιογόνα οδηγεί σε προοδευτικά βαρύτερα συμπτώματα.
Συχνά οι ασθενείς αυτοί καταφεύγουν σε υπέρμετρη χρήση αποσυμφορητικών σπρέι για τη ρινίτιδα, με αποτέλεσμα να προκληθεί επιπλέον και φαρμακευτική ρινίτιδα. Όταν έχει εκδηλωθεί και άσθμα, πολλοί ασθενείς χρησιμοποιούν συνεχώς ανακουφιστική αγωγή, όπως τη σαλβουταμόλη, αγνοώντας, επίσης, τους κινδύνους.
Η προφανής -και συγκριτικά με άλλες αλλεργίες (όπως στις γύρεις) ευκολότερη- αντιμετώπιση της αλλεργίας σε σκύλο είναι η διακοπή έκθεσης. Κάτι τέτοιο, όμως, σημαίνει πως ο σκύλος θα πρέπει να απομακρυνθεί από το σπίτι και αυτό δεν είναι πάντα η επιθυμητή λύση.
Στις περιπτώσεις αυτές, οι ασθενείς θα πρέπει αρχικά να προσπαθήσουν να ελαττώσουν την έκθεση στα αλλεργιογόνα του σκύλου. Τέτοια μέτρα είναι μεταξύ άλλων η χρήση φίλτων HEPA, ο αποκλεισμός του σκύλου από την κρεβατοκάμαρα και άλλα.
“Τα μέτρα αποφυγής της έκθεσης σε σκύλο δεν είναι πάντα πλήρως αποτελεσματικά. Συζητήστε με το Αλλεργιολόγο σας την καλύτερη προσέγγιση”
Δυστυχώς, κάποιοι ασθενείς θα συνεχίζουν να έχουν συμπτώματα παρά τον περιορισμό της έκθεσης στο σκύλο. Από την άλλη, σε περιπτώσεις έντονης ευαισθητοποίησης, ακόμα και η απομάκρυνση του κατοικίδιου από το σπίτι δεν επαρκεί. Συμπληρωματικά, τότε, στα παραπάνω μέτρα θα προστεθούν τόσο φαρμακευτικές, όσο και μη παρεμβάσεις (ρινικές πλύσεις).
Τόσο τα μέτρα περιορισμού της έκθεσης στα αλλεργιογόνα του σκύλου, όσο και οι διαθέσιμες επιλογές φαρμακοθεραπείας αναλύονται στο άρθρο του ιστοτόπου για την αντιμετώπιση της αλλεργίας σε κατοικίδια. Εάν τα παραπάνω είναι ανεπαρκή ή ο στόχος είναι να ξεπεραστεί η αλλεργία στο σκύλο, σε κάποιους ασθενείς υπάρχει η δυνατότητα της ειδικής θεραπείας απευαισθητοποίησης σε σκύλο.