Kalogiros Logo

Λάμπρος Α. Καλόγηρος

Αλλεργιολόγος

LTP σύνδρομο

23/08/2017
Lampros A. Kalogiros

Τι είναι το LTP σύνδρομο και πώς εκδηλώνεται;

Το LTP σύνδρομο πήρε το όνομά του από τις πρωτεΐνες μεταφοράς λιπιδίων (LTPs, Lipid Transfer Proteins). Αυτές είναι μια ομάδα από δομικά ομοιάζουσες πρωτεΐνες, οι οποίες βρίσκονται σε πολλά φυτά, διαδραματίζοντας ρόλο στης μεταφορά ουσιών και την άμυνα των φυτών απέναντι σε βακτήρια και μύκητες. Οι πρωτεΐνες αυτές βρίσκονται σε μεγαλύτερες συγκεντρώσεις στο εξωτερικό περίβλημα των φρούτων, και είναι ιδιαίτερα ανθεκτικές στην αύξηση της θερμοκρασίας. Συνεπώς, όχι μόνο φρέσκες, αλλά και επεξεργασμένες τροφές είναι δυνατόν να προκαλέσουν αντιδράσεις.

Οι ασθενείς με κλινική αλλεργία σε πρωτεΐνες μεταφοράς λιπιδίων παρουσιάζουν συμπτώματα μετά από τη βρώση τροφών που αυτές περιέχονται. Τα συμπτώματα αυτά ποικίλλουν σε βαρύτητα, και κυμαίνονται από ήπιες τοπικές αντιδράσεις (κνησμός στοματικής κοιλότητας), μέχρι και σοβαρές αναφυλακτικές αντιδράσεις. Ιδιαίτερα στις μεσογειακές χώρες, το LTP σύνδρομο θεωρείται ένα από τα συχνότερα αίτια αναφυλαξίας, όσο και αναφυλαξίας μετά από άσκηση.

Ροδώδη φρούτα ροδάκινο, μήλο, βερύκοκο, αχλάδι, κεράσι
Ξηροί καρποίκαρύδι, αμύγδαλο, φουντούκι, κάστανο
Λαχανικάσέλινο, μαϊντανός, καρότο, κρεμμύδι, σπαράγγι, μαρούλι, λάχανο
Όσπριααράπικο φυστίκι, φακές
Δημητριακάσιτάρι, βρώμη, καλαμπόκι, κριθάρι, σίκαλη
Άλλεςτομάτα, σταφύλι, μπύρα, ρόδι, ακτινίδιο
Ενδεικτική λίστα με τροφές που απαντώνται πρωτεΐνες μεταφοράς λιπιδίων

Σε ποιές περιπτώσεις κινδυνεύω περισσότερο;

Κατ’ αρχάς, θα πρέπει να σημειωθεί η μεγάλη ετερογένεια στη βαρύτητα των αντιδράσεων στο LTP σύνδρομο. Αρκετοί ασθενείς, παρουσιάζουν υποκλινική ευαισθητοποίηση, δεν παρουσιάζουν δηλαδή συμπτώματα λόγω της βρώσης τροφών με LTP.  Κάποιοι, εμφανίζουν κατά κύριο λόγο ήπιες, τοπικές αντιδράσεις, ενώ άλλοι ασθενείς βαρύτερες αντιδράσεις, που μπορεί να φτάσουν και την αναφυλαξία.

Συγκεκριμένες τροφές έχουν συχνότερα συσχετισθεί με αντιδράσεις, όπως τα ροδώδη φρούτα (ροδάκινο κ.α.), όπου η συγκέντρωση των πρωτεϊνών μεταφοράς λιπιδίων είναι ιδιαίτερα μεγάλη. Από την άλλη, υπάρχουν αναφορές πως αντιδράσεις δεν είναι τόσο συχνές μετά από βρώση κάποιων από τις τροφές που περιέχουν LTPs. Για παράδειγμα, οι LTPs που περιέχονται στη φράουλα έχουν χαμηλή αλλεργιογονικότητα, και ως εκ τούτου χαμηλή πιθανότητα να προκαλέσουν μία αλλεργική αντίδραση. Σε κάθε περίπτωση, όμως, το μοτίβο των αντιδράσεων και των υπεύθυνων τροφών είναι διαφορετικό για κάθε ασθενή και δεν θα πρέπει να γενικεύεται.

Στην περίπτωση της αλλεργίας σε πρωτεΐνες μεταφοράς λιπιδίων, ο ρόλος των συμπαραγόντων στην εκδήλωση αντιδράσεων είναι ιδιαίτερα σημαντικός. Η ύπαρξη ενός -και πολύ περισσότερο πολλαπλών- από τους παράγοντες αυτούς αυξάνει την πιθανότητα αντίδρασης ή/και τη βαρύτητα αυτής. Οι συμπαράγοντες αυτοί είναι:

  • η άσκηση
  • το αλκοόλ
  • φαρμακευτική αγωγή με ασπιρίνη ή άλλα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα (ΜΣΑΦ)
  • η λήψη μεγάλης ποσότητας τροφής με άδειο στομάχι
  • ένα εμπύρετο (πυρετός)
  • η έμμηνος ρύση σε γυναίκες

Πώς γίνεται η διάγνωση του LTP συνδρόμου;

Οι ασθενείς με σχετικό ιστορικό αντιδράσεων σε τρόφιμα και κλινική υποψία LTP  συνδρόμου θα πρέπει να υποβάλλονται σε αλλεργιολογικό έλεγχο για την επιβεβαίωση ή τον αποκλεισμό LTP συνδρόμου.

Γενικά, η διαγνωστική προσέγγιση περιλαμβάνει δερματικές δοκιμασίες σε σχετικά αλλεργιογόνα, όπως και τον έλεγχο στο αίμα ειδικών IgE ανοσοσφαιρινών. Τα τελευταία χρόνια, οι πρόοδοι στην μοριακή Αλλεργιολογία επιτρέπουν την εξατομικευμένη και ακριβή διάγνωση του LTP συνδρόμου, με τη βοήθεια ειδικών εξετάσεων στο αίμα (μοριακά αλλεργιογόνα).

Δεν είχα ποτέ μου αντίδραση. Μπορώ να ξέρω εάν έχω LTP σύνδρομο;

Η διαγνωστική προσέγγιση του LTP συνδρόμου είναι επισφαλής στην περίπτωση που ένα συμβατό ιστορικό απουσιάζει. Φαίνεται πως η ευαισθητοποίηση σε LTP πρωτεΐνες -ένα θετικό δηλαδή τεστ- είτε με εξέταση στο αίμα, είτε στο δέρμα, είναι αρκετά συχνή.

Παράλληλα, ένα μεγάλο ποσοστό των ασθενών με ευαισθητοποίηση δεν εκδηλώνουν συμπτώματα στη βρώση τροφών που περιέχουν LTP. Η πιθανότητα κάποιοι από τους ασθενείς αυτούς να εκδηλώσουν αργότερα συμπτώματα δεν μπορεί με κάποιο τρόπο να προσδιορισθεί.

Έτσι, ο έλεγχος για LTP σύνδρομο στο γενικό πληθυσμό μπορεί να οδηγήσει ανθρώπους χωρίς κλινική αλλεργία στην άσκοπη αποφυγή  αρκετών τροφών και σε σημαντικό περιορισμό της καθημερινότητάς τους.

Έχω LTP σύνδρομο, τι θα πρέπει να κάνω;

Ειδική θεραπευτική προσέγγιση για το LTP σύνδρομο, δυστυχώς, δεν υπάρχει μέχρι σήμερα. Από τη στιγμή που υπάρχει συμβατό ιστορικό και επιβεβαιωθεί η διάγνωση,  η βάση της προσέγγισης είναι η αποφυγή. Αναλόγως της βαρύτητας των αντιδράσεων, αλλά και των εμπλεκόμενων τροφών διάφορες προσεγγίσεις προτείνονται. Γενικά, μέρη των φρούτων με υψηλή συγκέντρωση σε LTP, όπως η φλούδα, θα πρέπει να αποφεύγονται. Παράλληλα, προσοχή θα πρέπει να δοθεί και στην θερμοανθεκτικότητα των LTP, με αποτέλεσμα να προκαλούν συμπτώματα και μαγειρεμένες τροφές. Επίσης η συμβολή των πιθανών συμπαραγόντων, όπως η άσκηση, σε αντιδράσεις λόγω LTP θα πρέπει να επισημαίνεται.

Η αλλεργία σε πρωτεΐνες μεταφοράς λιπιδίων, εκδηλώνεται με ετερογένεια τόσο στη βαρύτητα, όσο στα εμπλεκόμενα τρόφιμα. Λόγω αυτού, οι ασθενείς θα πρέπει να είναι προετοιμασμένοι στην αναγνώριση και αντιμετώπιση ενός επεισοδίου. Θα πρέπει να φέρουν μαζί τους αγωγή αντιμετώπισης και γραπτό πλάνο ενεργειών σε περίπτωση αντίδρασης. Η σωστή εκπαίδευσή τους στην χρήση της αγωγής και ιδιαίτερα της αυτοενιέμενης αδρεναλίνης είναι καθοριστική.

Ίσως σας ενδιαφέρουν

Περισσότερα Άρθρα

Επικοινωνήστε μαζί μας

Προγραμματίστε την επίσκεψη σας στο Ιατρείο
Στείλτε το μήνυμα σας
Επικοινωνία
Copyright 2017 - 2020 Lampros A. Kalogiros
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram