Kalogiros Logo

Λάμπρος Α. Καλόγηρος

Αλλεργιολόγος

Υπερευαισθησία σε ασπιρίνη και ΜΣΑΦ

30/03/2017
Lampros A. Kalogiros

Γενικά για την υπερευαισθησία σε ασπιρίνη

Η ασπιρίνη αποτελεί ένα ευρέως διαδεδομένο φάρμακο με αρκετές χρήσεις. Λόγω του μικρού της κόστους,  και των -σχετικά περιορισμένων- παρενεργειών χρησιμποιείται εδώ και δεκαετίες για την αντιφλεγμονώδη, την αντιπυρετική,, αλλά και την αντιπηκτική της δράση, σε ασθενείς με καρδιαγγειακά νοσήματα.

Αρχικά, στα τέλη του 19ου αιώνα, η ασπιρίνη απομονωνόταν από φυτά, ενώ σήμερα παρασκευάζεται συνθετικά. Με αντίστοιχη μέθοδο (συνθετικά) παρασκευάζονται και άλλα φάρμακα με παρόμοιες ιδιότητες και τρόπο δράσης που ονομάζονται μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη (ΜΣΑΦ). Συχνά χρησιμοποιούμενα ΜΣΑΦ είναι η δικλοφενάκη, η ιμπουπροφένη, το μεφαιναμικό οξύ κ.α. Η ασπιρίνη και τα άλλα ΜΣΑΦ μοιράζονται κοινούς μηχανισμούς δράσης, στην αναστολή ενός ενζύμου που ονομάζεται κυκλο-οξυγενάση-1.

Πως εκδηλώνεται και γιατί ονομάζεται υπερευαισθησία και όχι αλλεργία?

Τα παραπάνω δύο ερωτήματα είναι σχετικά μεταξύ τους. Από το 1902, που αναφέρθηκε η πρώτη αντίδραση στην ασπιρίνη, μέχρι και σήμερα, διάφορα είδη αντιδράσεων έχουν παρατηρηθεί. Πολλές από αυτές δεν είναι αλλεργικές,  ενώ άλλες έχουν να κάνουν με το μηχανισμό δράσης της. Οι τελευταίες εμφανίζονται και μετά από λήψη άλλων ΜΣΑΦ, όπου ο μηχανισμός δράσης είναι κοινός. Η συχνότητα των αντιδράσεων σε ασπιρίνη και ΜΣΑΦ είναι μεγάλη, καθώς αποτελούν τη δεύτερη συχνότερη αιτία αντιδράσεων σε φάρμακα μετά τα αντιβιοτικά. Σε μερικές μελέτες, μάλιστα, φαίνεται να ξεπερνούν σε συχνότητα ακόμα και τα αντιβιοτικά.

Το γεγονός πως αρκετές από τις κατηγορίες αντιδράσεων σε ασπιρίνη δεν εμπεριέχουν ειδικό ανοσολογικό μηχανισμό, οδήγησε σε ποικίλλες περιγραφές. Έτσι, έχουν αναφερθεί ως ιδιοσυγκρασιακές, ψευδοαλλεργικές, αντιδράσεις δυσανεξίας και αλλιώς. Από όλους τους παραπάνω προσδιορισμούς, ο όρος υπερευαισθησία φαίνεται να είναι ο πλέον κατάλληλος.

Στα πλαίσια, λοιπόν, του όρου υπερευαισθησία, οι αντιδράσεις που μπορεί να παρατηρηθούν μετά από λήψη ασπιρίνης μπορεί να είναι:

Α. Αλλεργικές

Κάποιοι ασθενείς θα εκδηλώσουν αληθείς φαρμακευτικές αντιδράσεις σε ασπιρίνη ή άλλο ΜΣΑΦ,  με συμπτώματα είτε άμεσου, είτε επιβραδυνόμενου τύπου. Στις αντιδράσεις αυτές, μετά την εκτίμηση από Αλλεργιολόγο, οι ασθενείς θα μπορούν να ανεχθούν άλλα ΜΣΑΦ, πλήν αυτού που ευθύνεται για την αντίδραση.

Οι άμεσου τύπου αντιδράσεις, εμφανίζονται μέσα σε ώρες από τη λήψη του φαρμάκου με συμπτώματα που ποικίλλουν σε βαρύτητα. Μπορεί είναι από ήπιες περιπτώσεις κνίδωσης ή/και αγγειοοιδήματος, εώς και δυνητικά θανατηφόρες αναφυλακτικές αντιδράσεις.

Στις επιβραδυνόμενου τύπου αντιδράσεις μπορεί να εμφανισθούν συμπτώματα από διαφορετικά όργανα και συστήματα, άλλοτε άλλης σοβαρότητας. Αποτελούν τις λιγότερο συχνές αντιδράσεις σε ασπιρίνη ή ΜΣΑΦ, αλλά μπορεί να εκδηλωθούν και  σε πολύ σοβαρή μορφή.

Β. Χωρίς ειδικό ανοσολογικό μηχανισμό

Η πλειονότητα των ασθενών θα εκδηλώσουν συμπτώματα μετά από λήψη ασπιρίνης ή άλλου ΜΣΑΦ, τα οποία οφείλονται στον μηχανισμό δράσης του φαρμάκου. Στις περιπτώσεις αυτές, κινδυνεύουν να αντιδράσουν και μετά από τη λήψη περισσοτέρων ΜΣΑΦ, αναλόγως του μηχανισμού δράσης του καθενός.

Τέτοιες αντιδράσεις μπορεί να είναι η επιδείνωση της κνίδωσης ή/και του αγγοιοιδήματος σε ασθενείς που πάσχουν από χρόνια κνίδωση. Αντίστοιχη εικόνα μπορεί να εμφανισθεί και σε ασθενείς που δεν παρουσιάζουν κάποιο δερματικό νόσημα στη φάση λήψης της ασπιρίνης.

Σε κάποιους ασθενείς με άσθμα ή/και χρόνια ρινοκολπίτιδα η ασπιρίνη ή/και άλλα ΜΣΑΦ είναι δυνατόν να προκαλέσουν επιδείνωση των συμπτωμάτων του αναπνευστικού. Στις περιπτώσεις αυτές η αντίδραση εμφανίζεται σχετικά άμεσα, μέσα σε  λεπτά εώς και μερικές ώρες από τη λήψη. Τα συμπτώματα μπορεί να είναι ρινικά (μπούκωμα) μέχρι και έντονα όπως δύσπνοια, λόγω απόφραξης των αεραγωγών.

Τι θα πρέπει να προσέξω?

Λόγω της ετερογένειας στην εκδήλωση, αλλά και στο χειρισμό των αντιδράσεων υπερευαισθησίας σε ασπιρίνη ή ΜΣΑΦ, η αλλεργιολογική εκτίμηση είναι σημαντική. Με βάση αυτή, και αναλόγως της κλινικής εικόνας, αλλά και το είδος της αντίδρασης ο αλλεργικός ασθενής θα πρέπει να αποφεύγει το φάρμακο που προκάλεσε την αντίδραση ή και περισσότερα.

Σε περιπτώσεις αλλεργίας στην ασπιρίνη, όπου η λήψη της είναι απαραίτητη για άλλα νοσήματα, είναι δυνατόν να πραγματοποιηθεί απευαισθητοποίηση. Κατά την απευαισθητοποίηση, χορηγούνται προοδευτικά αυξανόμενες δόσεις ασπιρίνης, μέχρι την επαγωγή ανοχής στη θεραπευτική δόση.  Ο ασθενής θα πρέπει να λαμβάνει την ασπιρίνη καθημερινά, διότι η ανοχή αυτή είναι προσωρινή.

Ίσως σας ενδιαφέρουν

Περισσότερα Άρθρα

Επικοινωνήστε μαζί μας

Προγραμματίστε την επίσκεψη σας στο Ιατρείο
Στείλτε το μήνυμα σας
Επικοινωνία
Copyright 2017 - 2020 Lampros A. Kalogiros
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram